MH17 openbaar aanklager Ward Ferdinandusse was officier van justitie in de zaak Poch
Julio Poch, een van oorsprong Argentijn maar een Nederlands staatsburger , was een verkeersvlieger van Transavia. Op zijn laatste vlucht naar Spanje werd hij op het vliegveld van Valancia gearresteerd en door Spanje uitgeleverd aan Argentinië.
Er was geen enkel bewijs tegen Poch. De aanhouding was op basis van verklaringen van drie Transavia piloten. Twee van hen waren aanwezig bij het beruchte diner op Bali in 2003, waar Poch verteld zou hebben over de dodenvluchten. Tim Weert en Edwin Reijnoudt Brouwer stapten met hun getuigenis in eerste instantie naar de leiding van Transavia, maar later, op aanraden van chef-vlieger Jeroen Engelkes, ook naar de politie.
Poch zat 8 jaar lang achter de tralies van een cel in Argentinië. De Argentijnse rechters zeggen dat er waarschijnlijk in Argentinië nooit een strafzaak tegen Poch was begonnen als de Nederlandse piloten niet met hun beschuldigingen waren gekomen. Ander bewijsmateriaal was er niet.
De Nederlandse officier van Justitie Ward Ferdinandusse die betrokken was bij de uitlevering van Poch, wordt de openbaar aanklager van de MH17 rechtszaak. In december 2017 bracht ik hierover dit bericht.
Bij het Landelijk Parket is Ferdinandusse de afgelopen jaren onder meer betrokken geweest bij strafzaken, uitleveringsprocedures en onderzoeken naar internationale misdrijven zoals genocide, oorlogsmisdrijven, foltering, piraterij en (internationaal) terrorisme.
De arrestatie van Poch
Het Openbaar Ministerie was op de hoogte van de vluchtindeling van Poch. Het hoofd van KLM Security Services, had dochtermaatschappij Transavia gevraagd om vluchtschema’s.
KRO-NCRV journalist Jos Slats volgt de zaak Poch al jaren. Op NPO Radio 1 Mediaforum is het volgende te lezen.
Slats heeft een mailtje uit augustus 2009 van de afdeling security van de KLM, de moedermaatschappij van Transavia. “KLM-security vraagt daarin aan Transavia of zij de namen kunnen doorgeven van alle Spaanstalige piloten op verzoek van de politie in Nederland. Nederland heeft Poch voor de leeuwen gegooid.”
Het hoofd van KLM Corporate Security was destijds Ben Swagerman. Swagerman was voordat hij bij de KLM ging werken hoofdofficier van Justitie in Roermond (tot 2016). Daarvoor was hij o.a. Officier van Justitie geweest in Den Haag, Curaçao en Amsterdam. In die rol was hij betrokken bij de Teevendeal.
De onderzoekscommissie Oosting stelde dat Teeven en Swagerman het college van procureurs-generaal niet goed over de deal hadden geïnformeerd, aldus Trouw.
De reden van de arrestatie van Poch was dat hij werd verdacht van de moord op tegenstanders van het regime in Argentinië. Tegenstanders werden boven zee uit vliegtuigen gegooid. Tijdens een diner in Indonesië had Julio Poch hierover verteld aan andere Transavia piloten. Een aantal begrepen dat Poch betrokken was bij het laten verdwijnen van tegenstanders van het regime en stapten naar het Openbaar Ministerie.
Op de dag van de arrestatie van Poch, viel Justitie zijn woning in Nederland binnen. Daar werden oa zijn logboeken in beslag genomen. De logboeken bevatten een administratie van de vliegactiviteiten van Poch toen hij militaire vlieger was. Uit de logboeken kan worden geconcludeerd dat Poch nooit in een vliegtuig vloog dat werd gebruikt voor het uitwerpen van tegenstanders van het Argentijnse regime.
Toch was het Ward Ferdinandusse die het verzoek van de advocaat van Poch afwimpelde om in ieder geval kopieën van zijn logboeken te krijgen.
Steeds meer blijkt dat de rol van het Nederlands Openbaar Miniserie en de regering zeer discutabel was.
Vrijspraak
Poch werd in de rechtszaak in 2018 unaniem door drie rechters vrijgesproken. De Argentijnse rechters vertelden dat Poch groot onrecht was aangedaan.
Op 7 maart 2018 berichtte Telegraaf ‘Nederlandse politie bezocht op eigen houtje aanklager Poch’
De Nederlandse politie lijkt Julio Poch koste wat kost achter de Argentijnse tralies te hebben willen krijgen. Dit valt op te maken uit het feit dat twee rechercheurs in 2008 bij de aanvang van het onderzoek naar de Transavia-piloot, buiten alle officiële kanalen om, een bezoek brachten aan de Argentijnse aanklager en onderzoeksrechter die jaagden op oorlogsmisdadigers uit de voormalige militaire dictatuur.
Het Openbaar Ministerie (lees de toekomstige aanklager voor MH17 Ward Ferdinandusse) koos er voor om buiten de gebruikelijke diplomatieke wegen direct contact op te nemen met justitie in Argentinië. Hierdoor werden de rechten van Julio Poch geschonden. Twee rechercheurs van het Team Internationale Misdrijven (TIM) werden in contact gebracht bij onderzoeksrechter Torres, openbaar aanklager Taiano, voormalig president en mensenrechtenactivist Duhalde en bij onderzoeksjournalist Verbitsky van de linkse krant Página/12., aldus Telegraaf.
Het heeft er alle schijn van dat het OM de reguliere uitleveringsprocedure wilde omzeilen. Nederland had op dat moment geen uitleveringsovereenkomst met Argentinië.
Op 9 maart 2018 berichtte NRC dat de Argentijnse rechters aangifte wegens meineed willen doen tegen drie Nederlandse piloten. (archief)
Bart Mos, journalist van Telegraaf, bracht het zo.
Argentijnse rechters die unaniem tot aangifte van meineed besluiten tegen belastend verklarende Transavia-piloten, TIMrechercheurs die op eigen houtje naar Argentinië vliegen en Poch die zodoende acht jaar onterecht in voorarrest zit. Je zal maar zaaksofficier wezen!
— Bart Mos (@BartMos)
Op 10 maart besteedde Nieuwsuur aandacht aan de mogelijke aanklacht door de Argentijnse rechters.
by
Leave a comment